ABS (Cross Training)

Az Active Body System napjaikban egyre szélesebb körben elterjedt szabadidő sport. Hazánkban azonban még csak kevéssé ismert. Az ABS egy komplex edzésmódszer a teljes test megerősítésére. Tulajdonképpen testünk bármely részével, illetve azoknak összehangolt együttes mozgásával történő erőkifejtés és koordináció végrehajtása, amely saját testsúllyal történik térben és időben.

 

Hasznosságát és népszerűségét mutatja az a tény, hogy egyre többen űzik és több speciális területen is alkalmazzák ennek a módszernek az előnyeit. A rehabilitáció, a katonaság, a tűzoltóság, a rendőrség és sokféle sport kiegészítő tréningjévé vált.
Lényegében, amikor ezt a mozgásformát űzzük, magukat a mozgásokat, erőkifejtéseket és terheléseket a saját testünk súlyával a gravitáció ellenében különböző kialakítású eszközökön pl. létrán, nyújtón, korláton, gyűrűn, kötélen, boksz zsákok között, lépcsőn hajtjuk végre. Nagyobb és változatosabb erőkifejtés érdekében az ABS edzésen dolgozhatunk még gumihám ellenében vagy egy 10 méter hosszú, 22 kg-os hullámoztatható kötéllel (Battle Rope) és mindenki büszke lehet magára, ha 15 mp-nél tovább mozgásban tud tartani egy ilyen kötélpárt. Az edzések szerves része a TRX vagy még a TRX-nél is hatékonyabb CrossCore, ami újdonság Magyarországon. Ez az eszköz tudja mindazt, amit a TRX, de egy központi csiga segítségével a forgó, rotációs mozgások, oldalirányban való elfordulások lehetőségével a ferde és haránt hasizom megerősítésére sokkal több opciót ad. Az Active Body System tréning sok pozitív élettani hatással jár: fejleszti a szív és érrendszert, a koordinációt és a testi-lelki állóképességet, jelentős zsírégető hatása van, segít a megfelelő izomtónus kialakításában, valamint a hölgyek számára előnyös a nőies formák megtartásában.


Az Active Body System területén végzett kutatásokból kiderült, hogy a legtermészetesebb erőkifejtési formát képes fejleszteni az emberi izomzatban, amely hasonló a vadon élő csimpánzokéhoz. Az ilyen erőkifejtési típushoz állnak legközelebb a tornászok, judo-sok, birkózók és profi utcai harcosok (MMA), erőben, gyorsaságban és állóképességben egyaránt. Az ABS annyiban különbözik a súlyzós és gépes edzéstől, hogy a gyakorlatokban nem csak egy-egy izom csoport vesz részt, hanem legalább 10-15 izomcsoport, amelyek a gyakorlat közben stabilizáló funkciót is betöltenek, ezáltal hatékonyabbá válik a zsírégetés.
Egy profi tornász, birkózó, judo-s és MMA-s akár másfélszer is erősebb lehet egy átlag embernél. A biológusok álláspontja szerint is nagymértékben hozzájárul a természetes mozgásformákkal és saját testsúllyal járó erősítés ahhoz, hogy ilyen izomzatot érjünk el.
Az Active Body System kiemelt hatása tehát az izomzat fejlesztésével párhuzamosan a rendkívül hatékony zsírégetés. Példaként megemlíthetjük a tornászokat, akiknek testzsír százalékuk akár 2% is lehet, ami lényegesen közeli hasonlóságot mutat a vadon élő csimpánzok testzsír százalékával (1%).
Az Active Body System mozgásforma hatásmechanizmusait tekintve nemcsak a versenysportban és a különböző foglakozások területén előnyős, hanem a hétköznapi életben az egészségmegőrzés, fittség és esztétikai megjelenés érdekében is nagy sikerrel alkalmazható.
További előnye, hogy már egészen fiatal korban, akár tizenévesen is elkezdhető és idős korban is nagy hatékonysággal művelhető.

Gyermek bérlet, illetve alkalmi jegy nem váltható! Egyéni edzések bármikor végezhetőek!