Thai Box

A thai boksz, eredeti nevén Muay Thai egy Thaiföldről származó pusztakezes harcművészet. Eredetileg mindenfajta felszerelés nélkül művelték, ma a sportolók egységesített szabályok szerint, ökölvívó kesztyűben és bizonyos védőfelszerelések alkalmazásával küzdenek, de léteznek úgynevezett hagyományos thaiboksz-mérkőzések is, ahol a védőfelszerelést elhagyják. A thai bokszot a „nyolc végtag tudományának” is nevezik, mivel a küzdelem során a bokszoló nem csak az ökleit, de a lábát, a térdét és a könyökét is használhatja. Világszerte több szervezet is rendez világbajnokságokat thai bokszolók részére, több súlycsoportban, férfi és női kategóriában is.

Harcmodor

A muay thai több tekintetben különbözik a karatétól és a kungfutól; a rúgásokat és ütéseket teljes erőből viszik be, nem fogják vissza őket. Fénykorának idejében, a Tigris király uralkodása alatt (lásd története) súlycsoportok, és szabályok nélküli, szabad küzdelemről volt szó. Csupasz lábakkal harcoltak, az alkarokat néha kenderrel tekerték körbe. Amennyiben mindkét harcos beleegyezett, a kezükre törött üveget erősítettek.
A harcosok még ma is mezítláb küzdenek, bokagumit viselve lábukon és ökölvívó kesztyűt a kezükön. Manapság is nagy népszerűsége van az úgynevezett bandázs harcnak. Ekkor a harcosok nem viselnek kesztyűt, csak bandázst a kezükön. A formagyakorlatok, „katák” mára már eltűntek a gyakorlás repertoárjából. A koncentrációt, az erőt, a reflexeket, az időzítést állandó küzdőgyakorlatokkal fejlesztik. Ezen kívül rúgó és ütőzsákokon gyakorolnak. A szükségtelen sérülések elkerülése érdekében az edzéseken védőfelszerelésben gyakorolnak. A zene, a tradicionális tánc (vai khru és ram muay), amit a mérkőzések előtt, valamint a mérkőzések alatt játszanak, speciális vonzerőt és megkülönböztetést kölcsönöz a muay thainak. A küzdelmet ritmikusan követő zenekarban dob, pengetős és jávai fúvós hangszer szerepel.
A harc előtti rituálé a vai khru (tisztelet a mesternek). Ezután a harcos eltáncolja a ram muayt. Ezáltal a harcos megtisztítja a szívét a félelemtől, és felkészül a küzdelemre. Közvetlenül a mérkőzés megkezdése előtt veszik le a mongkont, azt a fejpántot, amit a rituálé alatt a fejük köré tekerve viselnek, ami a hagyományos viselet része. A mongkon állítólag az ősi időkben rongyba tekert imatekercsekből állt, amit olyan szorosan tekertek a fejre, az a küzdelmek alatt sem jött le. A harcosok úgy tartották, hogy ez megvédi őket a szerencsétlen sérülésektől.

"1994-ben, 14 évesen ismerkedtem meg a Kyokushin karate irányzattal, amiben 3 évet töltöttem el. Ez alatt az idő alatt több mérkőzésen vettem részt, és többnyire győzelemmel hagytam el a kűzdőteret. Szerettem volna váltani olyan küzdősport irányzatra ami komplexebb, átfogóbb küzdelmi stílus. Ekkor váltottam 1996-ban a Hong Lung Chuan Tao Kung Fu-ra, ahol már lehetett fejre támadni ütésekkel, ami Kyokushin Karate hiányossága. Ebben a harcművészetben szereztem első Magyar Bajnoki címemet 1997-ben. Ekkor nyílt lehetőség az egyesületben arra, hogy thai boxversenyeken is részt vegyünk és innentől eredményekről számolhatok be. 1998-tól 2002-ig minden évben magyar bajnoki címet szereztem „ C ’, majd később „B” kategóriában. 2000-től főként külföldi gálákon, rendezvényeken indultam, és a 2000-es és 2001-es évet 100%-os mérleggel zártam, ennek eredménye, hogy 2001-ben Kick Box, 2002-ben thai box Európa Bajnoki címért boxolhattam. Mindkét címmérkőzést győzelemmel sikerült zárnom. 2003. után mivel tanulmányaimat befejeztem, és munkába álltam, kevesebb energiám maradt az edzésre, de így is teljes erőbe dobással készültem a kihívásokra. 2008-ig versenyeztem, bár sokkal kevesebb mérkőzésszámmal mint 2003-ig, de számos gálagyőzelmet tudhatok magam mögött thai box, Kick Box, k1 és Mma szabályrendszerekben. A versenyzés mellett folyamatosan képeztem magam, s ahogy lehetőségem nyílt, kipróbáltam más küzdősportokat, és neves edzőktől tanultam. Megismerkedtem a Judo-val, a Boxszal, Kempoval, és a Jiu-Jitsu-val. Az elmúlt 14 év mérlege különböző stílusokban 65 mérkőzés 57 győzelem, 8 vereség."

Edző: Korpics Gábor